Skip to content

Om studien

Titel

Reperfusion Treatment in Acute Pulmonary Embolism: A Multicenter Observational Study in the Nordic Countries (PE-NORDIC)

Sponsor

Sahlgrenska Universitetssjukhuset,
Region Västra Götaland

Huvudprövare

Kristina Svennerholm, överläkare, docent
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Bakgrund

Internationella riktlinjer rekommenderar omedelbar reperfusion med systemisk trombolys som förstahandsbehandling vid högrisk lungemboli. Terapin förbättrar hemodynamik och överlevnad men är också förknippad med en betydande risk för allvarlig blödning.

Kateterledd intervention rekommenderas som en alternativ reperfusionsbehandling vid högrisk lungemboli när trombolys är kontraindicerat eller har misslyckats, samt hos patienter som försämras eller inte förbättras under antikoagulationsbehandling.

Kateterledd behandling av lungemboli ökar snabbt men studier som jämför denna nya behandling med nuvarande standardbehandlingar saknas i stor utsträckning. Flera katetermetoder finns tillgängliga, inklusive mekanisk trombektomioch kateterledd trombolys, men ingen metod rekommenderas över någon annan. I Sverige dominerar mekanisk trombektomi.

Behandling av akut lungemboli med kateterledd intervention är en behandling under utveckling vad gäller tekniker och tillgänglighet. Som alltid är det viktigt med uppföljning av behandlingsresultat när nya tekniker används. PE-NORDIC kommer att utvärdera utfallsmått på kort och lång sikt avseende risker och effekt hos patienter med lungemboli som behandlats med kateterledd intervention eller trombolys i Sverige och andra nordiska länder.

Studiedesign & Mål

Mål

Att utvärdera kort- och långsiktiga resultat bland patienter som behandlas med kateterledd behandling och att jämföra det med patienter som behandlas med trombolys för akut lungemboli.

Design

Prospektiv multicenter observationell kohortstudie.

Länder

Sverige
Danmark

Tidslinje

Treåring inklusionsperiod

Q2 2025 – Q2 2028

Etik

Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten 

Finansiering

Denna studie stöds av avdelningen för anestesi & intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, samt följande anslag: 

  • Göteborgs Läkaresällskap
  • Hjärt-Lungfonden 
  • Regionala FoU-medel Västra Götalandsregionen 
  • Sahlgrenska Universitetssjukhusets fonder 
  • Stiftelsen Elsa och Gustav Lindhs fond
  • Avtalet om läkarutbildning och forskning mellan staten och regionerna (ALF)